Dani - the story

Den 22/11/2012 klockan 15:45

Som en del av er kanske vet så har min tid på eurosport.se snart nått sitt slut. Jag kommer från och med december månad inte längre arbeta med tennis som huvudsaklig arbetsuppgift men håller mig kvar i sportens värld.

Såhär i slutskedet av min karriär som tennisreporter har jag funderat lite på vad jag kan göra för avtryck. Den gode (och emellanåt också onde) Ralf föreslog att jag skulle ta reda på hur Daniel "Crazy Dani" Köllerers verklighet ser ut efter livstidsavstängningen.

Ni kan säkert bakgrundsstoryn men vi drar den för säkerhets skull. Daniel Köllerer var ett riktigt ogräs i tennisträdgården och en fullständigt bindgalen människa. Han gjorde saker på en tennisbana som ingen annan professionell spelare skulle kunna uträtta. Vi snackar psykisk terror mot motståndare, funktionärer och åskådare och verbala påhopp på allt och alla.

Köllerer är mannen som veteranen Stefan Koubek på fullt allvar försökte strypa under en match österrikiska Bundesliga och som Andreas Vinciguerra vägrade spela mot överhuvudtaget med motiveringen att Crazy Dani är "helt slut i huvudet".

Vid sidan om alla sina vansinniga upptåg var han faktiskt en riktigt hygglig tennisspelare och peakade på 55:e plats på världsrankingen för ett par säsonger sedan.

Men till slut fick ITF nog och lyckades komma över information om att österrikaren försökt arrangera uppgjorda matcher. Straffet blev 100 000 dollar i böter och livstids avstängning från alla former av tävlingstennis.

Tuffare straff än så är svårare att tänka sig för en professionell spelare men det säger en hel del om vilket problem den här mannen hade börjat bli för de styrande i sporten.

Så vad gör egentligen galenpannan från Österrike i dag?

Jag scannade nyhetssajter, läste CAS skiljedomstol och lusläste forum. Till slut hittade jag en nyhetstext på den österrikiska nyhetssajten LAOLA1 som jag tänkte återge er här nedan. Intervjun gjordes i slutet på maj i år och läses då såklart med viss reservation för att Köllerers livssituation skulle kunna ha förändrats under det senaste halvåret. Min skoltyska är dessutom rätt avlägsen numera men jag har med vissa verktyg försökt skapa en habil översättning. Nu kör vi.

Den 23:e mars krossades alla Daniel Köllerers förhoppningar om en fortsatt tenniskarriär. 

Idrottens skiljedomstol CAS avslog då Köllerers ansökan om att få beslutet från Tennis Integrity Unit upprivet. Den utfärdade livstidsavstängningen fastslogs därmed. Det klargjordes också att Köllerer skulle tvingas böta 100 000 dollar. 

Detta var ett oerhört hårt slag mot Köllerer, som för tio månader sedan blev pappa till en dotter. Två månader efter beslutet har han fortfarande inte tagit in det hela. 

"Jag jobbar hårt för att få ordning på mitt liv igen", säger han till LAOLA1.

Köllerer berättar nu om sina framtidsplaner, sina misstag och de svårigheter han upplever i varje dag i skenet av den uppmärksammade domen.

 Hur du kunnat ta in CAS beslut vid det här laget? 
- Jag försöker. Jag har skaffat professionell hjälp i ett försök att få ordning på mitt liv igen.

Vad består hjälpen i?
- Jag har börjat jobba med en mental coach och en psykolog igen. Det är knappast någon rolig historia, men jag har inga problem med att träffa en psykolog och prata om det.

Vad har du för kontakt med tennisen efter domen?
- Det kanske låter nedlåtande men nuförtiden får jag spela med hemmafruar, pensionärer, affärsmän eller barn. Min tid på touren är dessvärre över

Vill du fortsätta arbeta med sporten eller helt gå vidare?
- Jag vill prata med ITF om att i alla fall få chansen att spela turneringar i Österrike och nationella mästerskap. På så vis får man chansen att tjäna lite pengar i alla fall. Det skulle betyda mycket för mig i det här läget.

Kan du se dig själv som tennistränare?
- Folk tror inte att de har råd med mig eftersom jag har varit 55:a i världen. Men för tillfället behöver jag pengar för att kunna ställa mat på bordet. Därför har jag lite lektioner även om jag skulle vilja tillbringa mer tid med familjen.

Har familjen svetsas samman på grund av att läget är som det är?
- Naturligtvis har det blivit så. Vi pratar mycket med varandra men inte så mycket om det som har varit. Just nu ser jag fram emot min dotters födelsedag i juni. Vi ska fira ordentligt.

Tror du att du kan komma över domen?
- Det har verkligen gjort mig illa och det kommer att ta lång tid. Ibland kan du läsa i tidningen att en amerikansk fånge frigetts efter 18 år och att han i själva verket var oskyldig. Det finns de som har det värre. Jag kan bara upprepa det jag har sagt tidigare. Jag har ingenting med den här röran att göra. Nu måste jag bara lära mig att leva med domen och försäkra mig om att min familj är friska och mår bra även om jag inte tjänar fyra miljoner om året.

Hur fungerar det vardagliga livet med vetskapen om att du aldrig får spela tennis igen? Pratar du med folk om det? Hur reagerar vanligt folk när de träffar dig?
-  Jag har alltid blivit igenkänd av många. Samma människor vänder sig eftermig i dag och börjar snacka. Det är jobbigt för min fru. Numera handlar det inte om att jag gjort bra ifrån mig i US Open utan att jag blivit avstängd för bedrägeri.

Det kan inte vara lätt att leva med? 
- Det finns fortfarande folk i min närhet som vet vem jag verkligen är och den kontakten blir allt starkare. Det är också härligt att se att man räknas även när man inte är tennisspelare längre utan bara en man. Vad är poängen med att vara miljardär om du inte har några vänner? Jag kommer att ta mig upp på fötter igen.

 Hur ser dina långsiktiga mål ut? En tennisakademi kanske?
- Det är inte så lätt. Jag kan inte bara gå ut och säga "Hej, hej allihopa. Jag heter Dani Köllerer och nu ska jag driva en tennisakademi". Jag behöver ordentliga faciliteter och det är inte lätt att ordna. Men jag har ingen brådska. Jag kan verkligen inte se mig som en kille som blir lämnad hjälplös.