Ett makalöst genombrott

Den 03/11/2012 klockan 15:20

Det är bara att kapitulera inför det som Jerzy Janowicz har ställt till med den här veckan. Att han var en lovande spelare visste jag - liksom att han gjort en fin resa med över 150 rankingplatsers klättring bara i år.

Men det här? Det här hade absolut ingen väntat sig, allra minst han själv.

Men när man ser den här killen spela bort några av världens allra bästa tennisspelare är det svårt att greppa att han fram till nu praktiskt taget uteslutande hållit sig till Challengertouren.

Jag såg honom få stryk av Ervin Eleskovic i Båstad för två år sedan. Jerzy servade bra och tungt men hade inte vapnen som krävdes på ett långsamt underlag mot en ganska inspirerad svensk. Man kan lugnt konstatera att det har hänt ganska mycket sedan dess.

Hans räckvidd är enorm och servandet är helt i klass med världsartister som Berdych, Del Potro och Isner. Att han dessutom är begåvad nog att variera sin serve och inte bara gå för full kraft i varje moment gör honom ännu svårare att möta.

Backhanden är ett riktigt vapen och oerhört tung. Stoppbollarna tillhör de mest effektiva jag har sett. Det brukar annars vara typiskt Federer-manér att kunna trolla in en stoppboll på en andraserve mot ett blåbär i en tidig runda i en Grand Slam men den här grabben gör det i en semifinal i en av årets största turneringar.

Världen ligger öppen för den här killen nu. På måndag kommer han att vara rankad bland de 30 bästa spelarna i världen. Jag anar Australian Open-succé ala Milos Raonic.

Det här kan bli precis hur bra som helst.