Så slår man Tyskland

Så slår man Tyskland
Den 15/10/2012 klockan 13:45

Det snackas en del här i Sverige, både bland journalister och inom landslaget, att det är en fördel att absolut ingen tror på Sverige inför morgondagens match i Berlin. Att Marco Reus tror att Olof Mellberg fortfarande spelar har jag svårt att se som en fördel för Sverige?

Visst, det kan handla om underskattning men att "die mannschaft" skulle underskatta ett svenskt landslag ter sig extremt orimligt. Visst, den tyska vinnarmentaliteten kan ibland tolkas som överdrivet kaxig och i förlängningen som ett tecken på underskattning. Men hela den tesen, den om tysk underskattning, borde falla på det faktum att Sverige levererat fina resultat under 90 och 2000-talet.

Hur besegrar man det tyska landslaget då? Italien visade hur man bör göra under sommarens EM-slutspel. Om vi bortser från att det svenska mittfältet inte har någon spelare som är i närheten av Pirlo så finner vi likväl svagheter.

Italien visade att det tyska mittförsvaret inte är det snabbaste. Nu saknas även Hummels vilket är en stor försvagning av det tyska försvaret. För är det något man inte kan beskylla det tyska centralförsvaret för så är det snabbheten hos innerbackarna Mertesacker och Badstuber. Framförallt den senare kan ibland beskrivs som "stabbig" i steget. Där har Sverige en chans om man lyckas få in Johan Elmander på löpningar bakom den tyska backlinjen. Hemma i Berlin förväntas det även att tyskarna går till attack vilket ger Sverige utsökta kontringslägen.

En annan svaghet kan heta Marcel Schmelzer, en offensivt mycket kompetent ytterback - defensiven däremot är inte världsklass. Även bakom den tyska vänsterbacken finns det således ytor där Sebastian Larsson något mer ostört kan slå vassa inlägg.

Det vore naivt att räkna med en tysk underskattning, däremot klokt att sätta den tyska backlinjen på prov. Gör man det är hälften vunnet, hur man utöver det ska övervinna den tyska offensiven är för mig en gåta.

Dessutom, man ska inte direkt skita på sig av skräck bara för att tyskarna krossade Irland med 6-1 i Dublin. Har ni sett irländarnas startelva? Robbie Keane saknades förvisso men övriga namn minus John O´Shea som åtminstone tillhör den namnkunniga kategorien är inte direkt några stjärnor...

Om Sverige kan finna den där cyniska "Lagerbäcksfotbollen" och inte den naiva "borta mot Holland-fotbollen" kombinerat med att sätta den tyska backlinjen på prov så finns chansen till ett gott resultat. Om inte så blir verkligheten en annan, det är kanske då vi inser att Sverige ska vara nöjda med 2-1 borta mot Färöarna?