Lindsey Vonn - Reuters
 
Artikel
kommentarer
Alpint

Fis pris för att utmana herrarna - Vonn tvingas offra damlopp

Fis pris för att utmana herrarna - Vonn tvingas offra damlopp

Av Eurosport
Senaste uppdateringen -
Av Eurosport - Den 10/10/2012 kl 13:37
Fis stoppar inte Lindsey Vonn från att utmana herrarna i störtlopp. Men det internationella skidförbundet kräver en formell ansökan av amerikanska skidförbundet, och stoppar henne dessutom från att köra i motsvarande tävlingar för damerna. "Det skulle ge henne fördel", säger Fis tävlingschef Günther Hujara.

Lindsey Vonn gjorde sina storslagna planer kända i förra veckan. Den amerikanska superstjärnan sa i en intervju med New York Times att hon vill utmana herrarna i störtlopp i Lake Louise och nämnde Annika Sörenstam som en inspirationskälla. Svenskan utmanade herrarna på golftouren.

Vonn frågade Fis tävlingschef Günther Hujara personligen och tysken förde ärendet vidare. Nu har hon fått svar: endast amerikanska skidförbundet (USSA) kan lämna in en ansökan och Vonn stoppas från damernas tävlingar om hon ställer upp i herrarnas. Att köra båda anses vara en orättvis fördel gentemot de andra damerna.

- Det skulle ge henne fördel. Om hon får chansen att tävla (i herrarnas lopp) får hon inte köra damernas en vecka senare. Det är helt klart. Och hon får inte köra i Aspen heller. Det är upp till USSA att ta ställning, säger han till Ski Racing Magazine.

400 världscuppoäng riskerar Vonn att gå miste om för att tävla mot männen. Ett pris hon inte verkade beredd att betala i intervjun med Ny Times.

- Det är två störtlopp och ett super-G, så för störtlopps- och totalcupen och är det viktiga lopp för mig och jag vill inte äventyra det, sa hon då.

USSA:s talesman Tom Kelly meddelade i måndags att något beslut inte var tagit. Ansökan måste senast lämnas in före Fis råd träffas den 3-4 november.

Tävlingarna i Lake Louise avgörs den 21-25 november. Damernas tävlar i Aspen den 24-25 november och i Lake Louise den 27-30 november.

Tobias Jönsson - eurosport.se

 

kommentarer